maandag 15 december 2008

Alle bommen en granaten!!!

Hallo!!! (en dag lieve helga... dank voor je berichie! Erg leuk!!!)

We zijn net terug van El Canonatio (of hoe je dat ook schrijft...) En onze oren toeteren er nog van! Zal het even uitleggen: Elke avond klokslag 9 uur vuren ze bij Castillo el Morro een kanon af. Dat gaat gepaart met veel bombarie! In oude kostuums gehezen soldaten die al trommelend door het fort lopen en dus met veel vertoon het kanon afschieten! Dat was geweldig om te zien en te horen! Dit stamt nog voort uit de priatentijd (geloof zo rond 1700) Dat kanongeweld was om de bevolking kenbaar te maken dat de stadspoorten dicht gingen. Maar goed.... Het was in elk geval erg leuk om mee te maken. En morgen gaan we terug want er zijn daar ook nog 3 musea waarvan 1 over priaten.

Maar goed, vanmorgen waren we vroeg wakker en we zaten om 8 uur aan het ontbijt op het dakterras van het hotel. Prachtig uitzicht en het eten was goed.
Toen vlak voor het hotel een Coco taxi genomen. Das een soort ei op een brommer. Die kan twee passagiers mee nemen. De coco taxi bracht ons naar Plaze de Armas. Een plein in het oudste deel van Havana. We hebben een poos in het oude gedeelte rond gelopen en werden aangesproken door een Cubaans stel. Ze gingen naar een Salsa festival en nodigden ons uit om mee te gaan. Nou, dat deden we dus. We werden naar een soort Salsa school op de tweede verdieping van een gebouw gebracht (op begane grond was volgens de man ooit quanta la meras (of zoiets) opgenomen... Yeah... right!!! Het was een grote tering zooi, maar goed... we deden net alsof we het geloofden!
We zijn met hen wat gaan drinken en de beste man vertelde ons vanalles. Tot op een gegeven moment het puntje bij 't paaltje kwam. Hij wilde ons een doos sigaren laten kopen want dan kreeg hij een bon waar hij eten voor kon kopen. (hier gaan de boodschappen voor cubanen nog steeds op de bon) Nou, wij wilden dus geen sigaren! Toen mochten we hem ook wel 20 CUC geven (das ongeveer 15 euro!) Nou.... mooi niet! De lol was er voor ons af. We betaalden het drinken en nokten af! Niks salsa dansen... stelletje schooiers!!! nou, in elk geval weer wat geleerd! Niet aanpappen met vriendelijke cubanen want ze doen het uiteindelijk alleen voor het geld. Jammer maar helaas.

We hebben de hele dag een beetje door de stad geslenterd en hier en daar een terrasje gepikt. Cappucino gedronken (die overigens heerlijk was!!!) Kippen gevoerd, want die liepen gewoon over het terras en de taxi genomen naar.... tja, ik ben de naam even kwijt. Maar het was een soort straatje waar een kunstenaar zich ooit flink had uitgeleefd. In het Capitoolboek (mijn reisbijbel) stond er wat over in en het leek ons leuk om te zien. En dat was het ook!!! Alleen waren we er in 3 minuten doorheen gelopen! (inclusief uit de taxi stappen en betalen;-)
Maar goed, het was wel leuk en we zijn over de boullevard langs de zee terug gelopen.

En toen vanavond dus naar het kanongebeuren geweest!

Wat betreft Havana tot nu toe.... het is echt een bijzondere stad! zo'n 1 op de 5 auto's is een prachtige oldtimer. De een is een hoop roest en de ander is tot in de puntjes gerestaureert.
We hebben vandaag nog in een Chevrolet Bel Air-taxi gezeten. Geweldig!!!
Verder is het hier heel relaxed. Weinig gezeur aan je kop van mensen die je iets willen verkopen. Hier en daar een sigarenhandelaar.
Winkelen is hier iets heel bijzonders. We zagen vandaag winkels waar gewoon rijen dik mensen voor stonden om naar binnen te gaan. Er is hier niet zo veel te koop en de winkels zijn vaak maar half vol. En de winkels waar dus wel het een en ander ligt, nou die zijn dus stamp vol! Ongelofelijk!
En dan heb je nog het eten... altijd een lastig punt! niks fast food!!! En het valt dus niet mee om een lekker bordje eten op te scharrelen voor twee zulke fijnproevers als wij ;-)
Kipvlees met glibberstukken... vis, vet varkens vlees, vis, ondefinieerbaar voedsel... tja... ik denk dat we een paar kilo lichter thuis komen.

Maar goed, tijd om naar de kamer te gaan en daar ligt nog een heerlijk pak bokkepootjes op ons te wachten!!! :-)

Tot gauw maar weer!

Liefs ons!

1 opmerking:

Anoniem zei

lieve wat enig dat je ons kan vertellen van wat je beleefd fijn is dat .hier alles oke veel plezier gewenst met je tweetjes . groeten van pa en ma.

Donderdag 19 april 2018

Vanmorgen zaten we, na een heerlijke nachtrust, rond even over 9 aan het ontbijt. Ook dit was prima voor elkaar en wat een uitzicht!!!! Oo...